Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مجله همگردی»
2024-05-03@23:18:32 GMT

آشنایی با دخمه زرتشتیان یا برج خاموشان یزد

تاریخ انتشار: ۶ شهریور ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۳۵۷۹۰۹

برج خاموشان یزد که با نام برج سکوت و آتشکده زرتشتیان یزد شناخته می شود .در واقع یک سردابی سنگی است که اقلیت های زرتشت برای تدفین مردگان از آن استفاده می کردند. این برج که در خارج از شهر یزد قرار گرفته است، بر روی کوهی که با نام دخمه شناخته می شود واقع شده است و آدرس دقیقش در نزدیکی های منطقه صفائیه و در جنوب شرقی یزد و 15 کیلومتری آن قرار می باشد و به عبارتی دو عمارت سنگی دایره ای شکل است که فضای میانی آن تهی می باشد که نام یکی از این عمارت های سنگی گلستان و دیگری مانکجی هاتریا که یک زرتشتی هندی الاصل بود معروف می باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پس در ادامه با ما در مجله گردشگری همگردی همراه باشید برای اطلاعات بیشتر از آتشکده یزد...

آتشکده یزد

زرتشتیان این محل را با نام دادگه یا دوزگه و به عبارتی دادگاه الهی می خوانند. قطر دخمه مانکجی 15 متر و قطر دخمه گلستان 25 متر می باشد و ارتفاع دخمه گلستان از سطح تپه در حدود 6 متر است.
در واقع این برج دارای سطح داخلی گرد و مسطح می باشد که از سه بخش بچگانه، زنانه و مردانه تشکیل شده است و تمام آن را با تخته سنگ پوشانده اند.
معنی دخمه را اگر در فرهنگستان های مختلف بخواهیم بدانیم باید بگوییم که به معنی گور و گورستان، سردابه ی مردگان، خانه زیر زمین برای مردگان و گورخانه گبران شناخته می شود.

مراسم تدفین مردگان زرتشتیان

زردشتیان از آتشکده یزد به عنوان گورستان باز استفاده کردند و بستگان متوفی خود را در ردیف هایی قرارمی دادند که بدن آن ها توسط پرندگان شکاری و دیگر جانداران دریده شده به طوری که فقط استخوان باقی می ماند. این مراسم از دیرباز میان زرتشتیان انجام می شده است و به مرگ تمیز معروف بوده است. در آتشکده زرتشتیان یزد، زمانی که جسم از زندگی باز می ماند، ممکن است به وسیله شیاطین آلوده شود و ناپاک شود، بنابراین آن ها با اجرای این مراسم که قدمتی 3000 ساله دارد شیطان را از بدن متوفی دور می کردند و به عقیده ای فرد مرده را تطهیر می نمودند.
در واقع مراسم تدفین مردگان زرتشتیان قدیم به این صورت بوده که آن ها اجساد مردگان را شسته و بعد به مدت 4 شبانه روز در این دخمه قرار می دادند و بعد از خورده شدن گوشت بدن فرد متوفی توسط درندگان و پرندگان استخوان ها را جمع کرده و در جایی قرار می دادند که کودکان به دور آن دایره وار می ایستادند و بعد ازکودکان زنان به دور انها دایره زده و دایره آخر از مردان تشکیل می دادند.
وظیفه حمل و نقل مرده در آن زمان به عهده ی عده ای خاص بود و تنها آن افرا داجازه داشتند که استخوان های فرد متوفی را در داخل برج خاموشان یزد و در داخل چاه استودان دفن نمایند.
از دهه ی 70 به بعد دیگر این مراسم سنتی در ایران ممنوع گشته است و امروزه برای دفن زردشتیان از این دخمه استفاده نمی شود و از روش های "مرگ تمیز " دیگری مانند دفن اجساد در تابوت های پوشیده برای جلوگیری از آلودگی زمین توسط جسد مرده استفاده می کنند.
امروزه در یزد جمعیت اقلیت های زرتشتی به 5 تا ده درصد جمعیت این استان می رسد. و معمولا  آتشکده زرتشتیان یزد برای این که مردگان جسدشان در آرامش باشد دور از شهرها و آبادی ها ساخته می شده است دخمه ها معمولا بر روی قسمت های نسبتا مرتفع ساخته می شد و اندازه در و دیوارها و سطح دخمه یک اندازه ثابتی نبود و بسته به محیط و جمعیت منطقه متغیر بوده است و مصالحی که در ساخت دخمه ها به کار برده می شده است، خشت خام و گچ بوده است.
در استان یزد علاوه بر آتشکده یزد، دخمه های دیگری نیز وجود دارد که عبارتند از: دخمه فیروز آباد در شهرستان یزد و دخمه چم در شهرستان تفت و روستای چم ،و همچنین دخمه اردکان.
در سال 1381 سازمان میراث فرهنگی و گردشگری برج خاموشان یزد را با شماره ثبت 6312 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسانید.

منبع: مجله همگردی

کلیدواژه: یزد ایرانگردی ایران گردی تور اروپا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت hamgardi.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مجله همگردی» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۳۵۷۹۰۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گشایش نمایشگاه موزه عبرت در شیروان

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای خراسان شمالی؛ استاندار خراسان شمالی در آیین افتتاح این نمایشگاه گفت: نمایشگاه موزه عبرت فرصت بسیار خوبی برای آشنایی جوانان با چهره واقعی رژیم منحوس پهلوی و جنایت آن علیه مردم بی گناه است.
محمدرضا حسین نژاد افزود: محتوای این موزه باید از طریق رسانه و فضای مجازی برای استفاده حداکثری اطلاع رسانی شود.
وی در ادامه گفت: جوانان باید از ظلم و ستم رژیم شاهنشاهی به ملت ایران مطلع شوند، اینکه چگونه ثروت جامعه در انحصار درصد کمی از جامعه بود و فاصله طبقاتی در آن دوران بیداد می‌کرد.
استاندارخراسان شمالی با تاکید بر فراهم کردن زمینه بازدید دانش آموزان از موزه عبرت، یادآور شد: مدیران شهرستانی زمینه را برای بازدید دانش آموزان از نمایشگاه عبرت فراهم کنند و وقایع گذشته برای آنان بازگو شود.
این نمایشگاه با هدف آشنایی نسل جوان و نوجوان با ماشین سرکوب حکومت پهلوی و معرفی شخصیت‌های برجسته انقلاب برپا شده و با روایت‌گری و تصویرسازی زندان‌های پیش از انقلاب که محل شکنجه مبارزان انقلابی بود در معرض دید عموم قرار گرفته است.

دیگر خبرها

  • آشنایی بانوان مهابادی با شیوه‌های جدید طبخ آبزیان
  • گشایش نمایشگاه موزه عبرت در شیروان
  • آشنایی با خانم معلم نخبه پژوهشی دامغانی
  • آشنایی با ۲ نامزد راه‌یافته به دور دوم انتخابات مجلس در کرج
  • آشنایی با 10 بازیکن تند و تیز لیگ قهرمانان اروپا (+عکس)
  • آشنایی با نامزدهای راه یافته به دور دوم انتخابات مجلس در کرمانشاه
  • برپایی نمایشگاه دست ساخته‌ها دانش آموزان در گچساران
  • آشنایی با نامزدهای راه یافته به دور دوم انتخابات مجلس در بیرجند
  • کشف بناهای ماقبل‌تاریخی که «مسیری به جهان پس از مرگ» بودند (+عکس)
  • آشنایی با نامزدهای راه یافته به دور دوم انتخابات در میانه و شبستر